Meny 10 starka kvinnor

Det har tagits fram en story för Christinas Gästgifveri där vi vill lyfta fram Ervalla Gårds fantastiska historia och inte minst alla starka kvinnor som har varit verksamma här, från 1500-talet och fram till idag.

På menyn ”10 starka kvinnor” är det tio av dessa kvinnor som bjuder på klassiska maträtter med svenska råvaror (en fullständig meny finns i pdf:n här nedan):

Meny 10 Starka kvinnor. Förrätt, Varmrätt och Dessert. År 2024

Brita Jönsdotter Roos af Ervalla (1489/92–ca 1580)

Brita var gift tre gånger, två av hennes män halshöggs och den tredje tvingades i landsflykt…

Brita tycks ha levt ett spännande liv, även om hon inte riktigt lyckades behålla sina män, och på Christinas Gästgifveri bjuder hon också på en spännande trerättersmåltid, med alltifrån rökt nötrulle och varmrökt regnbågsfilé till hemkokt chokladsås. 

Ingeborg Christoffersdotter Röd (ca 1530–1558)

Vid mitten av 1500-talet tog Britas dotter, Ingeborg, över Ervalla Gård.

På Christinas Gästgifveri har Ingeborg satt ihop en välkomponerad trerättersmåltid där vi lovar att alla dina smaklökar involveras.

Sigrid Bielke (1620–1679)

Sigrid ägde Ervalla Gård från 1640-talet och hon uppförde den nuvarande kyrkan i Ervalla. Om denna starka kvinna finns det många spännande berättelser bevarade. 

Sigrid bjuder också på en gästvänlig trerättersmåltid på Christinas Gästgifveri, med närproducerade och miljövänliga råvaror av högsta kvalitet.

Eva Horn (1653–1740)

Eva var dotter till Sigrid och ägde Ervalla Gård vid slutet av 1600-talet och början av 1700-talet. Hon blev mycket gammal för sin tid, närmare 90 år, så hon måste ha ätit bra mat.

På Christinas Gästgifveri bjuder Eva verkligen till med en trerättersmåltid som innehåller alltifrån hummersoppa till Pinocciotårta. Kanske får de underbara dofterna din näsa att bli lika lång som Pinoccios…

Christina Anna Bielke (1688–1742)

När Eva i början av 1700-talet blev för gammal för att kunna sköta Ervalla Gård tog dottern Christina över. Christina dog dock bara två år efter sin mor, så hon åt nog själv inte så många måltider utan moderns stränga övervakande.

Christina d.ä. bjuder på en exotisk trerättersmåltid på Christinas Gästgifveri, men med genomgående svenska råvaror.

Ulrika Christina Mörner (1709–1778)

Ulrika var i sin tur dotter till Christina. Hon ägde Ervalla Gård från moderns död 1742 och fram till det att gården såldes 1760.

På Christinas Gästgifveri bjuder Ulrika på svamp i både för- och varmrätt. Dock ingen svamp i desserten, men väl blå vallmofrön. En spännande trerättersmåltid är det under alla omständigheter.

Gulli Hallgren 

Gulli var sjuksköterskan som ägde och drev det berömda Ervallahemmet 1936–1943. Hon bör ha varit duktig på att servera mat åt många människor samtidigt, precis som vi är det idag på Christinas Gästgifveri.

Gulli har satt ihop en variationsrik trerättermåltid som hon erbjuder gästerna på Christinas Gästgifveri. Eller vad sägs om Skagencanapé, rosépepparmarinerad fläskfilé och hembakad morotskaka?

På bilden ovan ser vi Elna Larsson Flemsjö.

 

Kerstin Cajdert (1932– )

Kerstin var också sjuksköterska och drev Ervallahemmet tillsammans med sin make Bertil 1961–1993. Hon har många både roliga och rörande berättelser från sin tid på Ervalla Gård.

Kerstins trerättersmåltid på Christinas Gästgifveri hade säkert uppskattats mycket av de boende på Ervallahemmet när det begav sig: laxsnurra, helstekt fläskfilé och rabarberpaj med rabarber från det egna trädgårdslandet.

Anna-Lisa Hanslin (1931– )

Anna-Lisa var en uppskattad fritidsledare på Ervallahemmet. Hon har fortfarande fritidsledarens påhittighet kvar, denna snart 90-åriga, starka kvinna.

På Christinas Gästgifveri bjuder Anna-Lisa på en vegetarisk trerättersmåltid, med mycket svamp, men även goda, gröna råvaror som druvor, selleri, äpplen och purjolök.

Christina Jarl (1968– )

Huvudrollsinnehavaren i vår story, Christina d.y., ägare av Christinas Gästgifveri, är en värdig arvtagerska till de nio tidigare kvinnorna med kopplingar till Ervalla Gård. Christina är precis som de stark och målmedveten och talar gärna med såväl hästar som trevliga gäster.