Sommar med Ernst

Inspiration ur boken Mat Blommor & Fix, Ica Bokförlag – Ernst Kirchsteiger, Roland Persson, Mia Gahne
– Det finns en melankoli och vemod på landet som är både vila och skönhet för mig. Jag besöker stan bara för att få komma hem till landet / ERNST

 Ett Barfotakalas förstås! Middagsgästerna tar på sig hemmasydda förkläden och så pysslar & dekorerar vi á la ERNST.
Vi gör citruspynt & saltljusstake m.m! 

icon_pdf Kick Off – Sommar med ERNST 2024 Prova på pris

Fördrink: 

Hemkokt saft – Perfekt att ta med till stranden med några obligatoriska bullar som knastrar lite lätt av sand – precis som det skall vara på sommaren. 

– Jag vill ha sommar över hela kroppen, inte bara doppa tårna i den / ERNST

 

Förrätt: 

Festbröd med ajvar och oliver – Ajvar gör brödet saftigt och väcker ett visst intresse bland gästerna. Prova att rosta brödet – en smaksensation med en god ost och en tomatskiva. 

Bregott ekologisk – Bregott serveras i gjutjärnsask och med gjutjärnssmörkniv från Skeppshult, design Ernst 

Ernsts citronmästersill En variant på glasmästarsill som känns väldigt somrig för mig. Citronerna ger en frisk och fräsch smak som jag verkligen uppskattar. Vacker och färggrann är den dessutom. 

Endivesallad med ädelostkräm Endive är en salladssort som kan se lite tråkig ut, men den är absolut värd att stoppa i munnen. Den har en vuxen besk smak som passar väldigt bra med olika tillbehör, tycker jag. Stabiliteten i bladen gör dem till utmärkta munsbitar. 

Skaldjurstårta med parmesan – En mättande och festlig paj som är suverän till kall öl. Den går faktiskt att laga utan spis. Äter man den sedan på en klippa i skärgården blir det en ren bonus. 

– Mat är inte något nödvändigt ont för mig. Det är en absolut möjlighet, kopplad till lust och glädje / ERNST 

Varmrätt:

Sommaromelett med rökt fisk man skall aldrig underskatta en god och matig smörgås. Den här omeletten serverar jag därför gärna i pitabröd. Rökta råvaror smakar som allra bäst under sommaren – åtminstone i min mun. 

Ernst bästa avocadoröra – Första gången jag åt en avocado fick jag en chock, det smakade bara dovt och jolmigt. 

Mamma sockrade den och försökte lura i mig den på det viset. Nu har jag vuxit till mig och jag uppskattar den verkligen – inte minst för dess sköna krämighet. Den är vår tids majonnäs. 

Potatissallad med västerbottensost Den här är god! Jättegod. Västerbottensost har blivit en personlig svensk favorit, ibland till och med en vassare ost än parmesan tycker jag – och det står jag för. 

Grillade kycklingsknyten på spett Den lufttorkade skinkans sälta trivs mycket bra tillsammans med kycklingens milda smak. Salvia är en lite underskattad krydda med en alldeles egen smak som passar fint till. Dessutom är den väldigt lättodlad och med sina vackra blåvioletta blommor väl värd att ha i trädgården. 

Rostade grönsaker När man rostar grönsakerna bevaras alla smaker; de går liksom inåt och blir extra tydliga. Och det finns få saker som ändrar så mycket som just paprika när den rostas, den blir söt, mjäll och väldigt, väldigt god.

 

Dessert:

Ernsts midsommartårta – Den här tårtan är obligatorisk på midsommar i vår familj. Vi brukar ta med den till byns gemensamma firande, så vi gör alltid mer än vi orkar äta själva. Tänk på att tårtan är ganska söt, så välj gärna syrliga bär.

Kaffe, te, varm choklad med socker, mjölk och honung.

– Livet är som en bouillabaisse – det blir inte bättre ju mer man vräker i. Till slut blir det bara en sörja. Det är bättre med några få bra ingredienser i taget / ERNST

Pris

JUST NU ! 495 kr per person inkl. moms !! 

Drycker:

ERNST Sauvignon Blanc – det perfekta fiskvinet, krispigt fräsch.
Vinet uppvisar en härlig fräschör med inslag av päron, vita vinbär, örter och citronskal.
Pris 269: – exkl. moms

Rött vin – ERNST Kirschsteigers utvalda från Toscana.
“Om druvorna, solen och jorden vore instrument är vinet musiken som uppstår” .
Pris 269: – exkl. moms

ERNST Mousserande – Fruktig smak med inslag av päron, honungsmelon, gröna äpplen och citrus.
Pris 237: – st. exkl. moms

Lättöl och mineralvatten 33 cl.
Pris 22: – exkl. moms.

Starkcider och starköl specialanpassade smaker
Pris 40–90: – exkl. moms.

Likör, whisky och coqnac 5 cl.
Pris 50–90:- exkl. moms

Välkommen med beställning eller förfrågningar

– Jag gillar inte den pillefjuttiga och nervösa maten när man står och petar med en pincett. Vräk i grejerna, bara / ERNST